2 Haziran 2010 Çarşamba

Elvis Costello'dan İsrail'e boykot

Britanyalı müzisyen ve oyuncu Elvis Costello, İsrail'e Akademik ve Kültürel Boykot İçin Filistin Kampanyası'nın (PACBI) çağrısına uyarak İsrail'de planlanmış konserlerini iptal etti. Filistinlilerin haklarını savunan ABD ve İngiltere merkezli dayanışma grupları, İsrail'in Filistinlilere karşı işgalini ve apartheid uygulamasını meşrulaştırmaya katkı sunmaması için, Costello'yu İsrail'deki konserlerini iptal etmeye çağırmıştı.
Elvis Costello; Gil Scott-Heron, Carlos Santana ve Bono/U2'nun ardından, PACBI çağrıları üzerine iptal kararı veren dördüncü uluslararası üne sahip sanatçı oldu.
PACBI, yayınladığı bildiride, "İsrail'e kültürel boykot için kilit bir faktör olan uluslararası kültürel simaların etik sorumlulukları adına büyük bir zafer" diye nitelediği Costello'nun kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Chomsky'ye uygulanan giriş yasağı İsrail'de protesto edildi
İsrail'in Noam Chomsky'ye uyguladığı giriş yasağı İsrail'de protesto edildi. 500 imzacısı olduğu belirtilen ve İsrail içişleri bakani Eliyahu Yişai'ye hitaben yazılan mektupta, İçişleri bakanı ve İsrail hükümeti demokrasiye zarar vermekle itham edildi.
81 yaşındaki aktivist ve akademisyen, Ramallah'taki Bir Zeit Üniversitesi'nde bir konferans vermek için Batı Şeria'ya geçiş yapmak üzereyken Ürdün sınırındaki Allenbi sınır kapısında alıkonulmuştu. İsrail İçişleri Bakanı'nın, olay sonrası dünyadan yükselen tepkiler üzerine, kendisinden af dilediği Chomsky ülkeye tekrar gelmeyi kabul etmemiş ve konferansı Amman'dan video konferansı yoluyla gerçekleştirmişti.